Efterfødsel

Bækkenbunden er et af de områder hvor mange oplever udfordringer i forbindelse med efterfødsel. Det kan både være under graviditeten men særligt også efter, da dens muskler udvides og strækkes betragteligt under fødslen. Dette er fordi barnet skal ned gennem bækkenet og dermed også bækkenbunden. Det kan derfor også få afgørende følger hvis ikke den bliver trænet op, fx ufrivillig vandladning, rygsmerter og nedsat sexuel nydelse. Ud over bækkenbunden bliver mavens midtlinje, samt forreste muskler, ligeledes påvirket meget af en graviditet. I tredje trimester vil alle i større eller mindre grad have skilte mavemuskler, Rectus Diastase. Selvom der er gået lang tid siden fødslen, kan maven se gravid ud. Man kan også, i situationer hvor der opstår et stort indre tryk, opleve at midten af maven danner en spids forhøjning (“toblerone”). Rectus Diastase kan bl.a. føre til lænde- og bækkensmerter, og kan i værste tilfælde forværres ved et forkert bevægelsesmønster.

Det er ligeledes normalt at opleve gener i nakke og skuldre. Dette er ofte som følge af de nye siddestillinger ved amning samt løft af baby. I samme forbindelse kan der opstå smerter i håndleddene som følge af overbelastning (seneskedehindebetændelse). Lidelsen kan være meget invaliderende og i nogle tilfælde give så store smerter, at det er en udfordring at bære dit barn. Mindre åbenlyse gener kan være smerter i fødderne. Under en graviditet kan fødderne blive op til en hel størrelse større, da hormonet relaxin gør vævet mere eftergiveligt. Det kan bl.a betyde at svangen synker, og der opstår platfod med smerter til følge.

Behandling & træning

Efter en graviditet og fødsel er det vigtigt at styrke din krops naturlige bevægemønstre. Din krop skal styrkes i sin kerne for der igennem at genskabe en god stabilitet og udholdenhed og ikke mindst kropsbevidsthed. En graviditet skaber mange ændringer i kroppen. Selvom mange af disse automatisk normaliserer sig igen, vil der også være nogle områder som forbliver ændret, med mindre du selv aktivt gør noget.

Du vil få en fysioterapeutisk vurdering, hvor du vil blive klogere på hvad der er årsagen til dine symptomer. Nogle oplever vedvarende symptomer som direkte følge af enten graviditet, fødsel eller babyhåndtering. Fælles for alle symptomerne er, at de enten kan fjernes helt eller ofte lindres betydeligt.
Der vil blive arbejdet med funktionelle øvelser som styrker, nærer og udspænder dine muskler, fascier og led. Og så vil der være et stort fokus på at få trænet bækkenbunden samt de dybe mavemuskler. Ligeledes er det vigtigt at lære hvordan din holdning og dine daglige bevægelser kan hjælpe dig, fremfor at overbelaste din krop. Hvis der er behov for manuel behandling, vil dette blive tilbudt. Og ofte vil du få helt konkrete hjemmeøvelser som du skal supplere din behandling med.

Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille en tid?

Ring eller skriv til 20 61 03 12 – så kan jeg hjælpe dig med dine spørgsmål
Du kan også bestille en tid nedenfor

Online tidsbestilling